20 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αλλάζει η ώρα – Μην ξεχαστείτε

Δημοσιεύθηκε:

Κοινοποιήστε το:

Το φθινόπωρο έφτασε και έτσι σιγά σιγά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας από τη θερινή στη χειμερινή.

Ειδικότερα, αυτή η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπου τα ρολόγια θα πάνε μια ώρα πίσω. Αυτό, με άλλα λόγια, αναμένεται να συμβεί τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, όταν οι δείκτες των ρολογιών στις 4 π.μ. θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα δείξουν 3 π.μ..

Πώς καθιερώθηκε

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά.Η ιδέα, όμως, εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ωστόσο, το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Δύο χρόνια, όμως μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τέθηκε σε εφαρμογή το 1975.

 

Κάνε εγγραφή στο NewsBeat.gr

━ περισσότερα σαν κι αυτό ...

Ο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση πυραύλων στην Ουκρανία ως απάντηση στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο

Η απόφαση της Μόσχας κλιμάκωσε την κατάσταση, λένε οι Αμερικανοί Ο Τζο Μπάιντεν προέβη στην άρση της απαγόρευσης της Ουκρανίας να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου...

Ζελένσκι: Ο Πούτιν φτύνει στα μούτρα όσους θέλουν την ειρήνη – Πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του

«Για την αληθινή ειρήνη αξίζει να πολεμήσεις» Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο νέου...

Δημήτρης Σούρας: Το ταξίδι στο Κάιρο, τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή, ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μετά από μία μικροβιακή λοίμωξη που του εκδηλώθηκε, λίγες εβδομάδες μετά...

Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του Δημήτρη Σούρα λίγα λεπτά πριν φύγει από τη ζωή

Ο ψυχίατρος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο – Εξέπνευσε σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας σε ηλικία...

Αuτή είναι η αιτία θανάτου του Δημήτρη Σούρα – Πάλεψε σκληρά αλλά δεν τα κατάφερε

Πέθανε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας – Είχε διαγνωστεί με βαριά μικροβιακή λοίμωξη Σοκ προκαλεί η είδηση θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, που έφυγε από...
spot_img