Το πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft «κατέρριψε» τα πληροφοριακά συστήματα παγκοσμίως, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στα αεροδρόμια.
Προβλήματα στις πτήσεις και τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο προκάλεσε το διεθνές ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» της Microsoft. Οι δυσλειτουργίες στα αεροδρόμια αντιμετωπίστηκαν με εφεδρικά συστήματα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν πολύωρες καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, περίπου 3.340 πτήσεις είχαν ακυρωθεί παγκοσμίως μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (19/7), δηλαδή περίπου το 3% του συνόλου των προγραμματισμένων δρομολογίων, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium. Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των ακυρώσεων, που σημαίνει ότι κάποιες μπορεί να μην οφείλονται στη διακοπή της πληροφορικής.
Το πρόβλημα στο σύστημα της Microsoft «έσβησε» τα πληροφοριακά συστήματα παγκοσμίως με τα προβλήματα να εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα αεροδρόμια.
Στις ΗΠΑ, η FAA ανακοίνωσε ότι η Delta Air Lines, η United Airlines, η American Airlines και η Allegiant Air είχαν καθηλωθεί το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι τις 9:20 π.μ., υπήρχαν περισσότερες από 2.900 καθυστερήσεις πτήσεων στις ΗΠΑ και περισσότερες από 1.280 ακυρώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.
Στο αεροδρόμιο Λόγκαν υπήρχαν 148 καθυστερήσεις και 36 ακυρώσεις. Από αυτές, η Delta είχε τις περισσότερες διαταραχές με 21 ακυρώσεις και 38 καθυστερήσεις πτήσεων.
Τις τελευταίες ώρες viral έχει γίνει ένα timelapse video το οποίο απεικονίζει τον ουρανό πάνω από τις ΗΠΑ.
Σε διάστημα 12 ωρών ο ουρανός έχει «αδειάσει» κατά τη διάρκεια του βραχυκυκλώματος την Παρασκευή, με τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να επιβάλουν πανεθνική στάση εδάφους μέχρι να επανέλθουν τα τεχνολογικά συστήματα.
🇺🇸 US skies empty through the global outage
This 12-hour timelapse shows the complete air traffic for American Airlines, Delta, and United flights over mainland USA during the massive worldwide tech outage Friday, after all three airlines enforced a nationwide ground stop. pic.twitter.com/ayc2YslQ3H
— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 19, 2024
Πώς έγινε το «μπλακ άουτ»
Το παγκόσμιο «μπλακάουτ» σε υπηρεσίες που βασίζονται σε υπολογιστές Windows προκλήθηκε από σφάλμα σε ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike, ανακοίνωσε μέσω Χ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Τσερτς.
Το πρόβλημα αφορά το λογισμικό Falcon Sensor της CrowdStrike, σχεδιασμένο να προστατεύει αρχεία που αποθηκεύονται στο νέφος.
Ο Τσερτς διευκρίνισε ότι το μπλακάουτ δεν οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση και δεν επηρέασε άλλα λειτουργικά συστήματα.
Επηρέασε πάντως τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Microsoft, όπως το νέφος Αzure και τις εφαρμογές του Microsoft 365.