14.7 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Τελικά πεινάμε στην Ελλάδα; 900 χιλιάδες τόνους φαγητό πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε:

Κοινοποιήστε το:

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη φτώχεια η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη σπατάλη τροφίμων

Πάνω από 900 χιλιάδες τόνους φαγητού πετούν στα σκουπίδια οι Έλληνες κάθε χρόνο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την επίμονη ακρίβεια. Η σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη.

Την ώρα που η αγορά µαστίζεται από µεγάλο κύµα ακρίβειας, προβληµατισµό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά µε τη σπατάλη τροφίµων από τα νοικοκυριά. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, στη δεύτερη βρίσκεται η ∆ανία και στην πρώτη η Κύπρος. Σύµφωνα µε έρευνες το 2022, όταν το κύµα ακρίβειας άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο εµφανές για τα ελληνκά νοικοκυριά, η σπατάλη τροφίµων στην Ελλάδα έφτασε τους 2.044.324 τόνους. Οι 914.022 τόνοι προέρχονταν από τα νοικοκυριά και οι 214.559 τόνοι από εστιατόρια. Οσον αφορά τη χώρα µας, οι έρευνες έδειξαν ότι µια τετραµελής οικογένεια σπαταλά ετησίως:

  1. 36 κιλά λαχανικά,
  2. 25 κιλά φρούτα,
  3. 25 κιλά αρτοποιήµατα,
  4. 25 κιλά γαλακτοκοµικά,
  5. 12 κιλά ζυµαρικά και ρύζι,
  6. 11 κιλά πατάτες,
  7. 10,5 κιλά κρεατικά και ψαρικά,
  8. 4,5 κιλά αυγά.

Επισηµαίνεται πως, από αυτά, τα 55 κιλά αποτελούν µέρη ασφαλή προς κατανάλωση, ενώ τα λοιπά 43 κιλά απαρτίζονται από υπολείµµατα, όπως φλούδες, κόκκαλα και άλλα. Σύµφωνα δε µε εκτιµήσεις, για µια τετραµελή οικογένεια το κόστος σπατάλης ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Για την Ευρώπη, όπως προέκυψε από έρευνα της Eurostat το 2022, τα τρόφιµα που σπαταλήθηκαν στην Ε.Ε. ανά κάτοικο άγγιξαν τα 132 κιλά, ενώ οι «27» παρήγαγαν 59,2 εκατ. τόνους απορριµµάτων τροφίµων, τα οποία περιλαµβάνουν βρώσιµα και µη βρώσιµα µέρη.

Η έρευνα σήµανε καµπανάκι, καθώς τα οικιακά απορρίµµατα αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των απορριµµάτων τροφίµων, κάτι το οποίο ισοδυναµεί µε 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που παράγονται προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασµού τροφίµων: 19% από την πα ραγωγή τροφίµων και ποτών (25 κιλά ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίµων (15 κιλά ανά κάτοικο), 8% στη λιανική και άλλη διανοµή τροφίµων (11 κιλά ανά κάτοικο) και 8% στην πρωτογενή παραγωγή (10 κιλά ανά κάτοικο). Σε παγκόσµιο επίπεδο, το 13,2% των παραγόµενων τροφίµων χάνεται µεταξύ συγκοµιδής και λιανικής πώλησης, ενώ σύµφωνα µε εκτιµήσεις το 19% της συνολικής παγκόσµιας παραγωγής τροφίµων σπατα λιέται στα νοικοκυριά, στις υπηρεσίες τρο φίµων και στη λιανική πώληση.

Η σπατάλη τροφίµων και τα απόβλητα τροφίµων µεταφράζονται σε σηµαντική οικονοµική απώλεια, καθώς επηρεάζονται όχι µόνο οι παραγωγοί, αλλά και οι καταναλωτές και τα έθνη και ορισµένες φορές η οικονοµική σταθερότητα, επισηµαίνει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τροφίµων (FAO). Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίµων στις χωµατερές συµβάλλουν στο 8% έως 10% των συνολικών εκποµπών του αγροδιατροφικού συστήµατος, επηρεάζοντας την κλιµατική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιµότητα. Ο γενικός γραµµατέας ∆ιαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, επισηµαίνει ότι «είµαστε από τις πιο σπάταλες χώρες στην Ευρώπη. Για να µετρήσουµε τη σπατάλη και να πετύχουµε τους δείκτες, πρέπει να µετρήσουµε τα απόβλητα τροφίµων.

Γι’ αυτό έχουµε επεκτείνει το µητρώο απο βλήτων και του έχουµε δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει και ηλεκτρονικά -πρόκειται για το ηλεκτρονικό µητρώο αποβλήτων τροφίµων-, όπου στόχος είναι να µπαίνουν σε αυτό οι υπόχρεοι παραγωγοί και να δηλώνουν τις ποσότητες αποβλήτων. Οταν βάλεις στόχους µείωσης, πρέπει να ξέρεις από ποια αφετηρία τα µετράς. Αρα, λοιπόν, η καταγραφή των δεδοµένων είναι ένα σηµαντικό γεγονός. Αντίστοιχη δράση για τη σπατάλη τροφίµων έχει το πρόγραµµα “Life”, που τρέχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλους 20 φορείς και θα µπει στο φόρουµ µείωσης της σπατάλης τροφίµων».

Σύµφωνα µε τον Αχιλλέα Πληθάρα, υπεύθυνο προγραµµάτων µείωσης αποβλήτων, WWF Ελλάς, «ο τρόπος που παράγουµε και καταναλώνουµε τροφή συνδέεται άµεσα µε την απώλεια βιοποικιλότητας και την κλιµατική κρίση. H παραγωγή, η κατανάλωση και η απόρριψη της τροφής µας ευθύνονται τα τελευταία 50 χρόνια για το 70% της απώλειας της χερσαίας βιοποικιλότητας και το 26% των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου παγκοσµίως. Οµως, κάθε χρόνο παγκοσµίως το 1/3 των παραγόµενων τροφίµων καταλήγει στον κάδο».

Οπως επισηµαίνει, «σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας, σχεδόν το 45% φρούτων, λαχανικών, ριζών και βολβών που παράγονται έχουν την ίδια τύχη. Μαζί µε κάθε γραµµάριο τροφής που πετιέται πετιούνται πολύτιµοι φυσικοί πόροι, που χρησιµοποιήθηκαν “άδικα” για την παραγωγή του».

Κάνε εγγραφή στο NewsBeat.gr

━ περισσότερα σαν κι αυτό ...

«Πνίγηκε» μεγάλο Λιμάνι της Ελλάδας: Ποτάμια οι δρόμοι – Σε απόγνωση κάτοικοι, έμποροι & επαγγελματίες

Η πρόσφατη κακοκαιρία που πλήττει τη Λήμνο έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα, με το λιμάνι της Μύρινας να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Οι έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης...

Πoλεμoς στην Ουκρανία: Έχετε καταλάβει τι ετοιμάζει ο Τραμπ;

Τα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τον πόλεμο Στις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην...

Ράλι για το Bitcoin: Νέο ρεκόρ άνω των 82.500 Δολαρίων λόγω της «αντλίας Τραμπ»

Το Bitcoin σημειώνει ραγδαία άνοδο και ξεπέρασε τα 82.500 δολάρια σήμερα, Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η εκτίναξη αυτή αποδίδεται στις ελπίδες των...

Η αδερφή της Πισπιρίγκου είχε σχέσεις με την Ειρήνη Μουρτζούκου; Tι απαντάει η ίδια

Σάλο προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον θάνατο πέντε βρεφών, είχε σχέσεις με την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η 24χρονη...

Ανατροπή με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες

Με νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλάζουν τα πάντα με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες. Ο σημερινός νόμος προβλέπει πως πολλές πολυκατοικίες δεν μπορούσαν να...
spot_img