Ανακαλύπτοντας τον Διαβήτη μέσα από τα Μάτια: Ένα Απροσδόκητο Σημάδι που Προειδοποιεί Έγκαιρα

Date:

Share:

Οι ιατρικοί ειδικοί χαρακτηρίζουν μερικές ασθένειες ως “σιωπηλούς κινδύνους” λόγω της ικανότητάς τους να εξελίσσονται χωρίς εμφανή σημάδια, φτάνοντας μέχρι και σε σοβαρά στάδια προτού γίνουν αντιληπτές. Ο διαβήτης εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι εκδηλώσεις του μπορεί να είναι υποχθόνιες ή ελαφριές, δυσχεραίνοντας την έγκαιρη ανίχνευσή του.

Το χειρότερο είναι ότι τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, που κυμαίνεται από καρδιακές παθήσεις έως νευρικές βλάβες. Αυτό αναγάγει την έγκαιρη  αναγνώριση των συμπτωμάτων σε σημαντικό ζήτημα, με ένα από αυτά να εμφανίζεται στα μάτια σας.

Ο Roshni Patel, οπτομέτρης και επικεφαλής επαγγελματικών υπηρεσιών στο Lenstore, ανέφερε στην Express.co.uk πώς να εντοπίσετε τα σημάδια του διαβήτη στα μάτια σας.

Ο Patel είπε: «Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή σας, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία να δείτε έχοντας καθαρή εστίαση και να εντοπίζετε λεπτομέρειες σε αντικείμενα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στο ένα ή και στα δύο μάτια».

Ο ειδικός ανέφερε ότι η κατάσταση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει θολή όραση στα μάτια σας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο Patel είπε: «Βραχυπρόθεσμα, είναι συχνά αποτέλεσμα της κίνησης υγρού μέσα και έξω από το μάτι ως αποτέλεσμα της υψηλής γλυκόζης στο αίμα και του πρηξίματος των ιστών μέσα και γύρω από τα μάτια, που μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις της όρασης. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, οι διακυμάνσεις στην όραση γενικά τείνουν να βελτιώνονται».

Ενώ η όρασή σας μπορεί να βελτιωθεί όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα σας, ο ειδικός προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι από τη στιγμή που προκληθεί βλάβη σε ορισμένες δομές του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη.

Μακροπρόθεσμα, τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών σας. «Ως αποτέλεσμα, ο αμφιβληστροειδής επηρεάζεται προκαλώντας μειωμένη όραση», είπε.

Εκτός από τη θολή όραση, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια στα μάτια σας:

  • Παραμόρφωση των αντικειμένων – τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο της ωχράς κηλίδας στο μάτι, γεγονός που παραμορφώνει την όρασή σας.
  • Απώλεια χρώματος – αποτελέσματα απώλειας ή αλλοίωσης του τμήματος της όρασης που διακρίνει τα χρώματα.
  • Απώλεια όρασης – ο διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ευτυχώς, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από διαβήτη μπορεί να εντοπιστεί από έναν οπτικό. Ο Patel είπε: «Αυτό αναπτύσσεται μόνο εάν έχετε διαβήτη και μερικές φορές μπορεί να ανιχνευθεί πριν διαγνωστεί επίσημα ένας ασθενής με διαβήτη, εντοπίζοντας έτσι νωρίς τον διαβήτη γενικά».

«Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οπτικό εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη στα μάτια ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα μάτια σας γενικά».

Τα καλά νέα είναι ότι η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση και στη μείωση της σοβαρότητας αυτών των προβλημάτων.

Κάνε εγγραφή στο NewsBeat.gr

━ περισσότερα σαν κι αυτό ...

Περιοχές στην Ελλάδα όπου η ποιότητα του αέρα είναι η πιο χαμηλή

Η Ελλάδα στην 79η θέση παγκοσμίως για τη μόλυνση του αέρα - Πέρα από την Αθήνα, ποιες άλλες περιοχές ανησυχούν. Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά τώρα...

Διπολική Διαταραχή: Καταλυτικά Σημάδια και Πώς να Αναγνωρίσετε Ενδείξεις

Η Διπολική Διαταραχή: Μια Περίπλοκη Ψυχική Πάθηση με Δραματικές Διακυμάνσεις Διάθεσης Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αποτελεί μια προκλητική ψυχική πάθηση, που εκδηλώνεται...

Οι 10 Ενδείξεις που σηματοδοτούν απόλυτη υγεία

Το σώμα μας εκπέμπει διάφορα σήματα ως ενδείξεις της κατάστασής του. Αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να το ακούσουμε. Είναι συχνό φαινόμενο να αισθανόμαστε ανησυχία για...
spot_img