Περιοχές στην Ελλάδα όπου η ποιότητα του αέρα είναι η πιο χαμηλή

Date:

Share:

Η Ελλάδα στην 79η θέση παγκοσμίως για τη μόλυνση του αέρα – Πέρα από την Αθήνα, ποιες άλλες περιοχές ανησυχούν.

Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά τώρα έχουμε και την επιβεβαίωση. Η τελευταία έκθεση της IQAir σχετικά με την παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία. Η κλιματική κρίση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η πρόσφατη έκθεση της IQAir, η οποία εξετάζει την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία. Από τις 100 πόλεις με τον υψηλότερο βαθμό ρύπανσης, 83 βρίσκονται στην Ινδία, όπου τα επίπεδα ρύπανσης υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα κατά περισσότερο από δέκα φορές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, καταλαμβάνει την 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τον πιο μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με την live καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (19/3), κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από τις χώρες που αποτελούν πρότυπο.

Οι χώρες-πρότυπο, όχι ότι μας προκαλεί εντύπωση, είναι: Φινλανδία, Εσθονία, Πουέρτο Ρίκο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βερμούδες, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Γαλλική Πολυνησία.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Αρκετές από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με την πρωτιά να καταγράφουν με τη σειρά Αγρίνιο, Πάτρα, Αθήνα, Ρίο και Θέρμη. Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα, είναι η o Άγιος Παύλος. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.

Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη. Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, η πιο μολυσμένη περιοχή είναι η Βασιλική με 20,6 μg/m3. Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά (βρίσκεται πρώτο στη λίστα άλλωστε) καταγράφει αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023
Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Πακιστάν: (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ινδία: (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Τατζικιστάν: (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ.

Μπουρκίνα Φάσο: (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Κάνε εγγραφή στο NewsBeat.gr

━ περισσότερα σαν κι αυτό ...

Πάσχα 2024: Δείτε πότε και για πόσο κλείνουν τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες

Φέτος το Πάσχα θα υπάρχει μια επιπρόσθετη μέρα με κλειστά σούπερ μάρκετ, καταστήματα και τράπεζες. Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα και...

Έκπληξη από τη Shell: Κλείνουν 1.000 Πρατήρια Καυσίμων

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την ενεργειακή μετάβαση, η Shell ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει 1.000 πρατήρια καυσίμων μέσα στα επόμενα δύο...

Η τακτική των εστιατορίων που σε κάνει να αφήνεις περισσότερο φιλοδώρημα

Ένα απλό emoji με χαμόγελο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μία νέα έρευνα αποκάλυψε πως όσα εστιατόρια βάζουν ένα smile emoji πάνω στην απόδειξη ή τον λογαριασμό του...

Διπολική Διαταραχή: Καταλυτικά Σημάδια και Πώς να Αναγνωρίσετε Ενδείξεις

Η Διπολική Διαταραχή: Μια Περίπλοκη Ψυχική Πάθηση με Δραματικές Διακυμάνσεις Διάθεσης Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αποτελεί μια προκλητική ψυχική πάθηση, που εκδηλώνεται...

Ανακαλύπτοντας τον Διαβήτη μέσα από τα Μάτια: Ένα Απροσδόκητο Σημάδι που Προειδοποιεί Έγκαιρα

Οι ιατρικοί ειδικοί χαρακτηρίζουν μερικές ασθένειες ως "σιωπηλούς κινδύνους" λόγω της ικανότητάς τους να εξελίσσονται χωρίς εμφανή σημάδια, φτάνοντας μέχρι και σε σοβαρά στάδια...
spot_img